Foto van training zakelijk tekenen visualiseren en visual notes

Zakelijk Tekenen, voorbeelden en praktische tips van een trainer.

Visual Notes, Graphic facilitation, Zakelijk Tekenen, het zijn allemaal termen die je wel eens voorbij ziet komen als je opzoek gaat naar informatie over professioneel visueel communiceren. We vroegen trainer Anne Boertien om ons mee te nemen in de wereld van de stiften, poppetjes en flip-overs

1. Wie is Anne?

Je kunt me wel een ‘visueel versimpelaar’ noemen! Na mijn master Sociale & organisatiepsychologie werkte ik als trainer bij de gemeente Utrecht en ontdekte dat er ontzettend veel werd vergaderd en oneindig veel getypt. Van mij kon het allemaal wel wat simpeler en helderder. Door te tekenen ontstond een manier om mijn creativiteit kwijt te kunnen en tegelijkertijd meetings doelgerichter en gestructureerder te maken: Zakelijk Tekenen.

2. Wat vind je het leukste aan je vakgebied?

Het leukste aan het vakgebied vind ik dat het zakelijk tekenen helpt om je boodschap begrijpelijker en aantrekkelijker over te brengen. Begrijpelijker omdat je de kern eruit haalt en verbindingen zichtbaar maakt. En aantrekkelijker omdat het gewoon leuk is om naar te kijken, een frisse manier om met je werk bezig te zijn!

3. Wat is Zakelijk Tekenen?

Zakelijk Tekenen of graphic facilitation wordt op allerlei manieren gebruikt in verschillende organisaties. Als je tekenen functioneel inzet om complexe informatie simpel, begrijpelijk en aantrekkelijk over te brengen, dan doe je al aan zakelijk tekenen. Ook als je misschien alleen een paar simpele stokpoppetjes en basisvormpjes gebruikt. Iedereen kan dus voor zijn werk Zakelijk Tekenen gebruiken.

4. Heb je een aantal voorbeelden uit de praktijk?

Jazeker! Het ligt helemaal aan je vakgebied hoe het je werk interessanter kan maken, hier wat voorbeelden:

  • Een projectmanager maakt zijn planning in plaats van in een excelbestand in een visuele template op een groot vel en hangt het op op kantoor. Zo lopen collega’s er dagelijks langs en worden vorderingen letterlijk zichtbaar.
  • Een trainer visualiseert zijn programma aan de hand van een metafoor voor die dag, in plaats van een ‘saaie’ programmaflap in woorden. De metafoor geeft meteen taal om het over de inhoud te hebben.
  • Iemand die 1 op 1 lastige gesprekken voert, bijvoorbeeld met een collega, maakt ter plekke de complexiteit van het verhaal simpel door het visueel te maken. Zo krijg je een hele andere dynamiek

De onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een cursist uit de laatste training die ik via Brighthives heb gegeven. Haar uitdaging was het belang van ‘een veilig thuis’ duidelijk en aantrekkelijk te visualiseren.

Veiligheid thuis

5. Tot slot

Als je op Google Afbeeldingen voorbeelden kijkt van ‘graphic facilitation’ zie je dat de stijl enerzijds opvallend overeenkomt en anderzijds iedereen ook zijn eigen stijl heeft. Dat is juist zo leuk: een training zakelijk tekenen geeft voldoende simpele basistips om mee aan de slag te gaan en in de loop van de tijd ontwikkel je steeds meer je eigen stijl!

Een voorbeeld hoe je makkelijk poppetjes kan tekenen

Enthousiast geworden? Wil je aan de slag met tekenen, kijk https://www.anneboertien.nl/. En volg ons op LinkedIn voor meer toffe blogjes!

Pro tip 1, het boek Visual Thinking van Willemien Brand is heel handig als je meer informatie wilt over Zakelijk Tekenen.

Pro tip 2, je kan nu al beginnen met het tekenen van poppetjes en icoontjes. Door te oefenen krijg je er handigheid in en plezier!