Case: zaakgericht werken op een agile manier

Stapsgewijs 800 FTE in beweging krijgen om digitaal te werken.

 

De uitdaging van de opdrachtgever

De gemeente Nissewaard wil haar digitale dienstverlening een upgrade geven. Ze zochten naar een manier om de doorlooptijd van aanvragen te versnellen, met een hogere kwaliteit en betere ontsluiting van data. Zodoende kwamen ze op Zaakgericht Werken uit. 

Maar hoe pak je dit aan bij een organisatie van 800 FTE, waarbij projectmatig werken en samenwerken over de afdelingsgrenzen heen niet de standaard is?

Brighthives onderzocht welk probleem centraal staat en voor wie dat precies opgelost moet worden? Zo hebben we een gedragen vertrekpunt en hebben we focus aangebracht in de aanpak.

Samen met het projectteam is er gekozen voor een gefaseerde implementatie waarbij we tijdens de vlucht het vliegtuig moesten bouwen. Dit klinkt niet ideaal, maar gaf ons juist de mogelijkheid om meer aandacht te geven aan de uitdagingen per team, om snel te starten, en om te leren van voortschrijdend inzicht. Heel agile dus eigenlijk.

Centraal stonden een aantal thema’s: de focus op de klantbeleving, integrale dataverzameling, en sturen op resultaat. 

Inmiddels hebben we voor een aantal teams al volledig digitale diensten ingericht, bouwen we aan een nieuwe IT architectuur en verbeteren we processen met medewerkers bij elk team waar we langskomen. 

Image Image

Benieuwd naar onze visie op jouw vraagstuk? Neem vrijblijvend contact op!

[contact-form-7 id="2371" title="Bedrijf_lead"]

Creative


Empathisch onderzoek
Co-creatie en workshops
Prototypen en testen van concepten

Control


(Agile) projectmanagement
Management consulting
Stakeholder management
Businesscase en budgetting
Formalisatie van functies

Results


Nieuwe e-dienstverlening
Ontwikkeling van (ondersteunende) teams