Help! Ons opleidingsbudget komt niet op

Het klinkt misschien gek, maar uit deze hulpvraag van een van onze klanten is de Brighthives Pressure Cooker ooit ontstaan. De workshop van een halve dag, waarin we een groep professionals begeleiden bij het ontdekken van hun “leervraag” en het maken van een plan.

“We hebben genoeg budget voor leren en ontwikkelen, maar mensen maken het niet op”. Dat blijkt trouwens een veel voorkomend probleem in Nederland. Gemiddeld 40% van het opleidingsbudget in onze organisaties blijft onbenut.

Een Pressure Cooker voor Flatland

Zo ook bij Flatland. Een heel gaaf “visual consultancy” bureau in Rotterdam. De oorzaak: mensen weten simpelweg niet goed wat ze willen leren. Daar komt nog eens bij dat iedereen leren belangrijk vindt, maar in de waan van de dag is het zelden urgent.

Daar hebben we iets op gevonden. Expliciet tijd reserveren om onder professionele begeleiding over je eigen leervraag na te denken, én een plan te maken. Een plan dat je met weinig moeite in gang kunt zetten en waarop je manager of mentor je kan coachen.

“Start with why”

Voor Flatland hebben we de vijf “rollen” binnen het bedrijf als vertrekpunt genomen. Iedere deelnemer kiest één rol waarin hij of zij zich gevoelsmatig verder wil ontwikkelen. Dan staan ze stil bij de taken en competenties waaruit die rol bestaat. Deelnemers onderzoeken op welke van die taken en competenties ze de motivatie voelen om zich te ontwikkelen.

Deelnemers voeren onderlinge gesprekken waarin wordt uitgedaagd, gespiegeld en doorgevraagd. Ook de facilitator helpt, door te coachen als deelnemers vast komen te zitten. Langzaam maken de deelnemers hun motivatie expliciet. Waar komt die energie vandaan? Waar loop je dan tegenaan in het werk? Wat maakt dat je dat “probleem” wil oplossen? Of je verder wil specialiseren? Wat hoop je er in de praktijk mee te bereiken?

Het resultaat

Pas als de deelnemers zich goed bewust zijn van “waarom” ze willen leren, gaan we kijken naar mogelijke oplossingen. Hoe leer je graag? En wat ga je dan leren? Alle inzichten worden ter plekke vastgelegd in ons Learning Canvas. Zo heeft iedereen na afloop een actiegericht en onderbouwd leerplan. Je kunt er direct mee aan de slag en je kunt een manager, mentor of buddy vragen om je erop te blijven monitoren.

Meer weten?

Hoe zou jij de Pressure Cooker willen gebruiken? Vertel het ons, dan krijg je een vrijblijvend advies op maat. Of kijk eerst hier voor meer informatie.