Vijf (5) tips om de juiste training te kiezen

5 tips om de juiste training te kiezen

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe fiets. Dan heb je waarschijnlijk heel bewust een rijtje met wensen in je hoofd. Je gebruikt hem in de stad, dus hij moet wel tegen een stootje kunnen. Blauw is je lievelingskleur, dus hij moet blauw zijn. Aan twintig versnellingen heb je niks, het merk vind je niet belangrijk en hij mag niet meer dan €700,- kosten.

Zo’n wensenlijstje fungeert als een goede set selectiecriteria. Naar sommige fietsen kijk je niet eens, anderen vallen af bij nader onderzoek en er blijven er een paar over die perfect bij jou passen. Prima aanpak dus! Toch valt het ons op dat de meeste mensen bij het zoeken naar een training veel minder bewust tewerk gaan.

Daarom geven we je vijf tips om jouw persoonlijke selectiecriteria op te stellen, voor het kiezen van een training. Dit kan je een hoop teleurstelling voorkomen. Niks is vervelender dan naar een training gaan en er dan achter komen dat die niet aansluit bij wat jij nodig hebt. Zonde van je tijd en van je geld, dus zorg dat je slimmer slim wordt!

1. Bepaal je ervaring met het onderwerp

Wat weet je al van het onderwerp? Wellicht heb je er al iets over gelezen? Misschien ben je er al eens vanaf de zijlijn mee in aanraking gekomen? Of heb je eerder gewerkt met “iets wat erop lijkt”?

Maak concreet voor jezelf wat je al wel weet en wat je nog niet weet. Welke blinde vlekken je nog hebt en waar je nog nieuwsgierig naar bent.  

Met een helder beeld van je kennis- en ervaringsniveau kun je veel scherper inschatten of een training goed bij je past. Misschien lijkt een onderwerp “nieuw”, maar blijkt een basistraining toch niet voldoende voor je!

Sluit een training aan op wat je al wel weet?

2. Wees je bewust van je motivatie

Wat maakt dat je een training wil gaan volgen? En wat maakt dat je misschien een specifieke richting in je hoofd hebt? Loop je tegen een probleem aan in je werk? Omschrijf het probleem dan helder voor jezelf. Ben je ergens onbewust enthousiast over geraakt? Probeer dat enthousiasme dan eens te verklaren. 

Je vertrekpositie bepaalt in grote mate welke inhoud je nodig hebt in je training. Kijk niet te snel naar een antwoord, voordat je je bewust bent van de vraag die je eigenlijk hebt!

Geeft een training antwoord op jouw vraag?

3. Denk na over de toepassing in je werk

Het klinkt misschien logisch, maar je werkcontext is belangrijk bij de keuze voor een training. Toch zijn trainingen vaak niet toegespitst op jouw persoonlijke werkpraktijk. Dat is jammer! Je krijgt dan wel een theoretische basis mee, maar het toepassen van die kennis in je eigen werk wordt lastig.

Voordat je een training kiest, is het goed om na te denken wat jouw werksituatie speciaal maakt. Wat moet een training concreet voor je opleveren en wat ga je er in je werk mee doen? Wat maakt jouw werkcontext (en de mensen met wie je werkt) uniek? “Onderhandelen” in de bouwsector is écht een ander spel dan in het onderwijs en “zakelijk tekenen” tijdens vergaderingen vraagt om een andere nadruk dan voor het pimpen van offertes.

Sluit een training aan op jouw specifieke werkcontext?

En als de trainingen die je kunt vinden niet voldoende aansluiten, dan wil je misschien liever je eigen maatwerktraining starten! Kijk hier hoe je dat kan doen.

4. Ken je leervoorkeuren 

Naast de inhoud van je training, moet de vorm ook bij je passen. Weet jij hoe je zelf het liefste leert?

Kijk je bijvoorbeeld liever een online tutorial wanneer het jou uitkomt? Of zit je liever met een trainer in een zaal waarbij je terecht kan met vragen? Word je het liefst in het diepe gegooid om daarna te reflecteren? Of informeer je jezelf liever eerst volledig en zoek je daarna een praktijksituatie op om te oefenen? Bedenk dat een leervoorkeur ook een valkuil kan zijn. Om te groeien moet je soms ook uit je comfortzone, dus het kan helemaal geen kwaad om daar ook een keer op te selecteren!

Persoonlijke voorkeur is belangrijk bij de keuze van je training. Als je van jezelf weet dat je na een halve dag niet veel meer opneemt, kies dan bijvoorbeeld een training die is opgeknipt over twee halve dagen in plaats van één hele.

Bedenk daarnaast ook welke leervorm goed past bij je leervraag. Het programmeren van een website kun je makkelijker online leren dan het geven van goede feedback, bijvoorbeeld.

Doet een training recht aan jouw leervoorkeuren?

5. Bepaal je randvoorwaarden

En tot slot, niet onbelangrijk, de randvoorwaarden. Deze kan je opdelen in: 

A)    Randvoorwaarden m.b.t. de inhoud van de training. Bijvoorbeeld: “ik wil alleen maar met andere jongerenwerkers als medecursisten”. Of  “het moet kunnen met gratis software die je op een MacBook kunt installeren.”

B)    Algemene randvoorwaarden zoals: hoeveel tijd wil je besteden? Hoeveel geld wil je besteden? Waar wil je de training volgen? Of, is er nog plek voor collega’s om mee te gaan?

Voldoet een training aan jouw randvoorwaarden? 

Met deze 5 tips stel jij je eigen selectiecriteria op en kies je nooit meer de verkeerde training! Heel veel plezier.

Volg ons op LinkedIn voor meer toffe blogjes.