Leiderschap voor Young Professionals

5 leiderschap skills voor young professionals

Een goede leider is iemand die je volgt omdat je dat wil, niet omdat het moet. Het is iemand met een inspirerende visie, tegen wie je toch wel een beetje opkijkt zonder je er zelf minder bij te voelen. Iemand die ziet wat een groep mensen nodig heeft en zich er koersvast voor inzet om dat te realiseren.

We hebben allemaal wel een associatie met zo iemand in ons hoofd. Vaak hoor je dan Nelson Mandela voorbijkomen, of Steve Jobs. Michelle Obama misschien, of zelfs onze hoogsteigen Neelie Kroes? En nog dichterbij: die ene coach, docent of leidinggevende.

Allemaal eersteklas voorbeelden natuurlijk, maar het zijn ook allemaal mensen die “boven” je staan. In termen van hiërarchie, maatschappelijk aanzien, of impact die ze maken.

Sta je er wel eens bij stil dat jij zelf ook een prima leider kunt zijn? Nu al? Op een klein onderdeel en in jouw rol als young professional?

Je hoeft niet de baas te zijn, om een baas te zijn

Leiderschap is de vaardigheid om positieve impact te maken, ook zonder formele macht. Om anderen vanuit je eigen rol te inspireren en de koers van het werk te beïnvloeden. Om voor jouw waarden en ideeën te gaan staan en zo je eigen bijdrage aan de organisatiecultuur te leveren. Iedereen kan dat, niet alleen managers of directeuren.   

Makkelijk is het niet, maar je kunt het leren! Hier zijn vast vijf leiderschapskwaliteiten waar jij je in kunt trainen, zodat jij een baas kunt zijn zonder de baas te zijn.

1. Volgen

Je kunt niet leiden zonder eerst te volgen. Ben jij in staat je eigen agenda en kijk op de zaak even aan de kant te zetten, zodat je kunt proberen om anderen écht te begrijpen? Vaak vind je in dat begrip de meest effectieve (win-win) oplossingen. Ook willen mensen meestal liever mee in een voorstel, als je je eerst oprecht in hun kant van het verhaal hebt verdiept. Je kunt het beste werken aan verandering als je de ander ontmoet waar hij is, en niet waar je hem wil hebben.

Daarvoor moet je goed kunnen luisteren. Niet om te antwoorden, maar om te begrijpen. En dat is een vaardigheid. Train jezelf in het stellen van oprechte, open vragen, waaruit nieuwsgierigheid blijkt in plaats van een verborgen agenda of een eigen mening waarop je stuurt. Wees ook sensitief voor wat er niet gezegd wordt, maar waar tussen de regels door op gehint wordt.

2. Inspireren

Je hebt geweldige ideeën, maar je moet de rest er nog wel in meekrijgen. Kun jij anderen meekrijgen in jouw zienswijze? Mensen enthousiasmeren en motiveren om op een ander manier te gaan werken? Of om zich achter jouw idee te scharen? En wat doe je als je weerstand ervaart?

Het helpt dat je weet wat er speelt bij de rest (zie punt 1). Maar je kunt jezelf nog verder trainen in bijvoorbeeld beïnvloedingsvaardigheden, pitch- en presentatietechnieken, en manieren om je ideeën visueel over te brengen. Wat je zegt is belangrijk, maar hoe je het zegt, waar, wanneer en tegen wie je het zegt maakt meestal écht het verschil.

3. Confronteren

Op een professionele manier aangeven wat je wél wil kan lastig zijn, maar effectief communiceren over wat je niét wil is soms nog veel moeilijker. Laat jij het collega’s, of zelfs je leidinggevende weten als ze over je grenzen gaan? Als hun gedrag een negatieve invloed heeft op jou en je werk?

Vaak hebben mensen helemaal niet door dat ze iets verkeerd doen. Als je hen op een goede manier confronteert, kan dat veel opleveren. Collega’s gaan bijvoorbeeld beter snappen wat jij prettig vindt in het werk, waardoor de samenwerking versoepelt en je groeit als team. Al helemaal omdat je met jouw confrontatie een norm kunt scheppen: met eerlijkheid en duidelijkheid houdt iedereen elkaar scherp, en dat is goed.

Train jezelf in het geven van feedback en in andere vormen van gespreksvoering waarmee je op een professionele, ontwapenende wijze effectief kunt confronteren. Dat wil zeggen: iets precies zó aankaarten dat je wel duidelijk bent maar niet aanvalt. “Hard op de inhoud, zacht op de relatie”.  

4. Delegeren

Wellicht heb je niet de positie om al je rotklusjes naar beneden door te pasen, maar ook als young professional kun je delegeren.

Sommigen van ons zijn snel geneigd om alles alleen te willen doen. Omdat we ons niet willen laten kennen? Omdat we anderen niet lastig willen vallen? Omdat we de controle willen houden?

Wat de reden ook is: vraag anderen om hulp, geef werk uit handen aan mensen die er beter in zijn dan jij, vraag feedback op je tussenproducten en haak mensen aan bij wat je aan het doen bent.

Train jezelf in het herkennen van momenten waarop je beter wat werk uit handen kunt geven, of om hulp kunt vragen. En zorg dat je bekwaam wordt in het communiceren van je vraag. Er ligt een dunne lijn tussen delegeren en iets over de schutting flikkeren.

5. Persoonlijk leiderschap

Authentiek leiding geven aan anderen lukt pas als je ook leiding kunt geven aan jezelf. Persoonlijk leiderschap vindt plaats op het snijvlak van het persoonlijke en het professionele. Je leert je eigen patronen, drijfveren, valkuilen en kwaliteiten herkennen. Je leert er bewust mee te werken, er keuzes mee te maken, en er verantwoordelijkheid over te nemen.

Wees je bewust van wie je zelf bent in het werk en wat dat betekent als je impact wil maken! Volg ons op LinkedIn voor meer toffe blogjes.